A háton alvás

Alvás közben hátizomzatunk felgyógyulhat, a napközben felgyülemlett nyomást kipihenhetjük, a porcok regenerálódhatnak és rugalmasságukat is visszanyerhetik.

Az alvás regeneráló hatását már régóta felfedezték. Hátfájdalmak esetén alapos éjszakai pihenéssel jó hatást érhetünk el. Ha megfelelő a fekhelyünk, így a súlyeloszlásunk az ágybetéten, a gerincünkre is kisebb nyomás nehezedik. A porcok is csak akkor tudnak megújulni, ha nyomásmentes időszakot biztosítunk nekik, ilyenkor folyadékkal telítődnek fel, visszatér nagyon fontos rugalmasságuk. Amikor a gerincoszlop helyes alátámasztása biztosított, az izomrendszer teljesen ellazul, és bekövetkezik az agy és az idegrendszer ellazulása is.

A megelőzés

A test alvás közbeni regenerálódásán kívül a hátfájás megelőzése személyes hozzáállás kérdése is. Ismerjük mindannyian az érzést, amikor kényelmetlen széken ülünk, úgy bámuljuk a számítógép monitorját, hogy közben a telefonkagylót vállunk és fülünk közé szorítjuk, sőt valakivel, aki a szoba túlsó végén áll, még pár szót is váltunk. Az ilyen élethelyzet mindennapos, izomösszehúzódáshoz és fájdalmak megjelenéséhez vezet. Számtalan olyan eszköz létezik, melyek segítségével megelőzhetjük a fájdalmakat.

A fizikai munka és az irodai munka

A modernizációért komoly árat fizetünk. Sokan egész nap ülő munkát végzünk. Sajnos a gerincoszlopra nehezedő nyomás ülés közben sokkal nagyobb, mint állva. Amennyiben háttámla és karunk alátámasztása nélküli széken dolgozunk, testünk súlypontja előrébb kerül, ilyenkor a derekunkra nehezedő nyomás akár a 100 kg-ot is elérheti. Azoknak, akik munkanapjuk nagy részét ülve töltik, érdemes megváltoztatni a munkakörnyezetet egy kis odafigyeléssel. Például a megfelelő magasságú szék beszerzésével biztosított az egyenes ülés, amit egy 110 fokban beállított háttámla elősegíthet: a képernyő központi elhelyezése az asztalon úgy (mivel nem oldalirányban kell ránéznünk), hogy a képernyő középpontja orr- vagy szemmagasságban legyen.Ne felejtsünk el néha felállni és nyújtózkodni. Ha odafigyelünk az előbb felsorolt tanácsokra, a nyakizomzat egyensúlyára, a túlzott izomfeszültség felgyülemlését megakadályozhatjuk. Dr. Shachar Kanin csontkovács, az Izraeli Csontkovács Egyesület elnökének jótanácsait érdemes megfontolnunk a számítógép előtt üléssel kapcsolatban:

• Nagyon fontos az ortopéd szék beszerzése, aminek nyaktámlája is van. Ezen ne spóroljunk, hiszen sokat ülünk.
• Támasszuk meg fejünket a nyaktámlán, amíg a számítógépes egérrel dolgozunk, vagy ha csak olvasnunk kell valamit. Tulajdonképpen csak gépeléshez kell a fejünket felemelni.
• Karunkat támasszuk meg a kartámlán, és állítsuk be azt megfelelő magasságúra (az asztallapnál pár centiméterrel alacsonyabbra).
• Hozzuk közelebb magunkhoz a billentyűzetet, amennyire csak lehet, ez csökkenti a gerinc feszültségét.
• A képernyő álljon pontosan szemben arcunkkal, a képernyő középpontja legyen szemmagasságban.
• Ellenőriztessük látásunkat évente egyszer! Ha rosszul látunk, hajlamosak vagyunk észrevétlenül előre hajolni, ez hátfájdalmakat okozhat hosszú távon.
• Igyunk napi 8 pohár vizet! A tejsavval telített izmok sok vizet igényelnek, hogy a tejsav kimosódjon.
• Tartsunk szünetet 45 percenként. Segítsük elő a vérkeringést a mozdulatlan izmokban és ízületekben.
• Nyújtsuk a hátizomzatot és a nyakat minden nap, ezzel megelőzhetjük a fájdalmak megjelenését.

Fekvés közben is megelőzhetjük a hátsérülést. Igyekezzünk mellőzni a hason alvást. Hajlítsuk be lábunkat térdből. Ha állnunk kell, figyeljünk az egyenes háttartásra, ne álljunk púposan, és ne álljunk kérdőjel formában sem. Legjobb, ha tükör előtt állva próbálgatjuk, így nagyon könnyen felfedezhetjük, hogy hogyan is állunk egyenesen. A fejtartásunkra is figyeljünk oda, ne lógassuk előre fejünket, ne fordítsuk oldalra. Az tény, hogy a régi berögződött szokásoktól nagyon nehéz hirtelen megszabadulni. Azonban bizonyított, hogy ha odafigyelünk, a változások kortól függetlenül bekövetkeznek.

A testmozgás

A testmozgást orvosi vizsgálat után szabad elkezdeni. Nirit Rotem szerint nagyon fontos a rendszeres testmozgás, és ez könnyebb is, mint a szokásaink megváltoztatása. Ha meg akarjuk előzni a hátfájdalmakat, fontos odafigyelni arra, hogy hogyan emelünk meg súlyos dolgokat. Emeljünk térdből, ne derékból, ha szükséges használjunk derékövet, amely megtámasztja derekunkat. A testmozgás – mondja Rotem – a legjobb módszer a hát egészségének megőrzésére. Sokkal jobb, mint a tartásunkat kijavítani. Az általa ajánlott testmozgás az aerob-jellegű mozgás (pl. gyaloglás) és a hajlékonysági gyakorlatok (pl. jóga) kombinálása. Vannak ajánlott testmozgási fajták, pl. az úszás. Különösen a deréktáji hátfájásra van jótékony hatással, és a gyenge hátizomzattal rendelkezőknek is nagyon jót tesz. Rotem szerint ez azonban csak hiedelem, mivel hatékonysága tudományosan nem bizonyított. A jóga javítja a légzést, és testünk megismerésére ösztönöz. A pilates a gyenge hasizomzattal rendelkezőknek ajánlott. Ne felejtsünk el bemelegíteni, bármilyen gyakorlatot is kezdünk el. Nirit Rotem azt tanácsolja, hogy aki hátfájdalmaktól szenved, mindenképpen forduljon fizioterapeutához, mielőtt elkezdene sportolni. A fizioterapeuta megállapítja, hogy melyik a legmegfelelőbb mozgásfajta a páciens számára. A mozgás és a testedzés a fájdalom csökkentésében játszanak közre, és rehabilitációs folyamatként is felfoghatóak. Amennyiben hátunk egészségét szeretnénk megőrizni, sajátítsunk el helyes emelési technikákat, és fizikai munka esetén használjunk derékalámasztó övet. Ezzel kapcsolatban kérjünk tanácsot szakembertől.Ha sikerül ezt betartanunk, megelőzhetjük a fájdalmak ismételt megjelenését.

A megfelelő alátámasztást biztosító ágybetét

A hátfájdalmak elleni küzdelmünkben az ágybetét is fontos szerepet játszik. Ha sikerül megfelelő matracot kiválasztanunk, akkor megfelelő alátámasztást kap gerincünk alvás közben. Ha rosszul választottunk fekhelyet, a hátfájdalmak is erősödhetnek. Ha túlságosan kemény, testünk nem kapja meg a megfelelő alátámasztást, viszont bizonyos helyeken a kemény matrac nyomást gyakorol testünkre. Ekkor izomzatunk megpróbálja a nyomáspontokat kiegyenlíteni, és megfeszül. A megfeszült izomzat besüllyed az éjszaka folyamán, és ez a gerinc görbeségét okozhatja. Másrészről a túl puha matrac sem megfelelő: bár kellemes érzés belesüppedni a matracba, a süppedéskor testünk nem egyenes helyzetet vesz fel. Az optimális ágybetét "egyensúlyérzetet" ad. Ennek közepe erősebb támaszt nyújt, mint a két vége. Fontos megjegyeznünk, teszi hozzá Nirit Rotem, hogy a közepesen kemény matrac a leghatékonyabb a hátfájás ellen abban az esetben, ha a hátfájás már megjelent.

A matrac, mely tökéletesen támasztja alá a gerincet: C777 matrac!

Az egyéni kezelés kiválasztása

Ha megfogadtuk az előző részekben felsorolt tanácsokat, és még mindig nem múlt el hátfájásunk, még mindig időszerű a kérdés, hogy hogyan is válasszunk megfelelő kezelési módot? Amikor kezelésre van szükségünk, ismerőseink elárasztanak minket kezelési tanácsokkal, mivel a hátfájás nagyon gyakori jelenség. Mielőtt azonban elkezdenénk a kezelést, tudatosítanunk kell magunkban, hogy a hátfájás a sajátunk, éppen annyira, mint annak kezelésének felelőssége is. Mindenki másképp érzi a fájdalmat, és másképpen is reagál rá. Vannak, akiknek fájdalomküszöbük magas, így ugyanaz a fájdalom, ami számukra még elviselhető, mások számára már nem az. Az életviteli szokások is különbözőek. Sokan elfoglalt életet élnek, nincs idejük hosszadalmas kezelésekre(megerőltető munkaidőbeosztás, szülők, képzés). A kezelési lehetőségek különbözőek, mindenki saját döntése alapján választhat közülük. A gyógyszeres kezelési módot választjuk a leggyakrabban. Tény, hogy ez a leggyorsabb megoldás, de nem ez a legtartósabb. Azonban ne feledjük, hogy a fájdalom azért van, hogy felhívja figyelmünket annak okára és kezelésére. Ha mégis a gyógyszeres kezelés mellett döntünk, érdemes megtudni,hogy milyen egyéb kezelést alkalmazhatunk mellette, mint pl. fizioterápia, mely a fájdalmak megszüntetését és az optimális működőképesség visszaállítását célozza meg. Ezen kívül próbálkozhatunk különböző alternatív gyógymódokkal, mint a reflexológia és a csontkovácsok. Ezek a kiegészítő gyógymódok is segíthetnek a fájdalmak megszüntetésében.

A kor és a tapasztalat

A hátfájás mindig akkor tűnik fel, amikor a legkevésbé számítunk rá, és nem vagyunk rá felkészülve. Ilyenkor tesszük fel a filozófiai kérdéseket "Miért pont én?" "Miért pont most?". A fenti okokon kívül korunk előrehaladtával egyre inkább hajlamosak leszünk a hátfájásra. Meglepő az adat: a leghajlamosabbak a 20-40 év közöttiek. Ha megpróbáljuk ezt az adatot megmagyarázni, rájöhetünk, hogy életünk arról a két évtizednyi szakaszáról beszélünk, amikor a legtevékenyebbek vagyunk. Ilyenkor karrierünket építjük, és családot alapítunk. Ezen kívül éppen ebben az időszakban (30-40 éves kor között) változik meg a hátgerincünk és a porcok is. Ilyenkor hátunk is sérülékenyebb. A hátfájdalmak többsége (85%-a) nem behatárolható, ezért nevezik őket nem specifikusaknak – mondja Rotem. Nem létezik egyetlen behatárolható ok, hanem több hatás eredménye a fájdalom. Azt is mondhatjuk, hogy e két évtized során fizetjük meg a fiatalkorban elhanyagolt hátunknak a tartozást, például a testedzés hiányát vagy a nehéz tárgyak emelgetését. A fentiekben leírtak ellenére az időskori hátfájdalom intenzívebb és hosszadalmasabb lefolyású, ezért jegyezzük meg őket jobban. Úgy tűnik ez az élet rendje...

Tudta, hogy a Cardo matracokon kívűl a Young Cardo ágyak és kanapék is biztosítják az optimális és egészséges gerinc-alátámasztást?


Kapcsolódó cikkek:Vissza az Egészséges Alvás oldalra

Tovább a következő cikkre

Tisztelt Partnerünk!

A koronavírus járvány okán kialakult közegészségügyi helyzet miatt 2020. március 28-tól további értesítésig a CARDO mintaboltok zárva tartanak.

Egyúttal tájékoztatjuk Önöket, hogy ezen idő alatt a gyártás is szünetel. A mintaboltok telefonon, emailben ügyeleti szinten továbbra is elérhetőek. A gyár és az üzletek újranyitásáról az aktuális közegészségügyi helyzet illetve a hatósági rendelkezések figyelembe vételével döntünk.

További információk itt!