Az alvás szerkezete - Mik az alvási ciklus jellemzői?I. szakasz – Átmenet

Elalvás előtt néhány perccel az agytevékenység üteme és intenzitása változik. A teljes ébrenléti állapot szabad utat enged egy átmeneti szakasznak, amikor az agy hullámainak frekvenciája és amplitúdója megváltozik. Az izmok elernyednek és ez történik az ajkakkal, nyakkal és háttal. A szem mozgása lelassul és a légzés üteme mérséklődik. Ebben a szakaszban nagy hatással van az alvóra a környezete. A nem megfelelő matrac, a zaj, a nem megfelelő hőmérséklet megakadályozhatják, hogy az alvó a következő alvási szakaszba lépjen.

 

II. szakasz – Éber alvás

Az alvó ebben a szakaszban merül valódi álomba. Ez a fázis valójában éber alvás, melyből könnyű felébredni, ugyanakkor valódi alvás, melyet alacsony intenzitású agyhullámok jellemeznek.
 

III. szakasz – Mély alvás

Ez az alvási szakasz szubjektív szempontból mély alvási szakasz. Ha egy III., mély alvási szakaszban levő alvó személyt próbálunk felébreszteni, azt látjuk, hogy nagyobb ösztönzés szükséges, mint egy II., éber alvási szakaszban levőnél. Másik fontos dolog az, hogy a III – IV. szakaszok történései összefüggenek a hormonális rendszerrel, mégpedig a növekedési hormonnal. A test ebben a szakaszban gyűjt energiát, ami a következő nap megfelelő működéséhez szükséges.
 

IV. szakasz – Álomalvás (az alvás gyors szemmozgással járó szakasza)

Ez az alvás legérdekesebb szakasza, amelyben az alvó személy teljes motorikus bénultságban van és izmainak feszültsége teljesen megszűnik, de meglepő módon a test többi része teljesen aktív. Egyik első felfedezés volt a gyors szemmozgás. Ebben az alvási szakaszban a szemek úgy mozognak, mintha álomvíziókat néznénk, ahogy azt az egyik kutatás kimutatta. Ha felébresztünk alakit az álom alvási szakaszban, az alvó személy emlékszik az álmára.


A Cardo ezeket a termékeket kínálja a minőségi alváshoz:

 


Kattintson, és ismerje meg termékválasztékunkat!

A Cardo matrac elrepíti Önt a csodálatos álmok világába!


Kapcsolódó cikkek:
Vissza az Egészséges Alvás oldalra

Tovább a következő cikkre

Tisztelt Partnerünk!

A koronavírus járvány okán kialakult közegészségügyi helyzet miatt 2020. március 28-tól további értesítésig a CARDO mintaboltok zárva tartanak.

Egyúttal tájékoztatjuk Önöket, hogy ezen idő alatt a gyártás is szünetel. A mintaboltok telefonon, emailben ügyeleti szinten továbbra is elérhetőek. A gyár és az üzletek újranyitásáról az aktuális közegészségügyi helyzet illetve a hatósági rendelkezések figyelembe vételével döntünk.

További információk itt!