A fontosság kötelez

A pihentető és frissítő alvás utáni ébredéskor az lehet az érzésünk, hogy semmi sem állíthat meg minket napközben. Az alvásnak elsőbbséget kell élveznie más tevékenységekkel szemben. A jó minőségű alvástól egészségesebb lesz életünk, ’lebontja’ az ébrenlét alatt felgyülemlett fáradtságot, és megnyugtatja a testet és a lelket.


Amikor az alvás hajnal felé, az utolsó fázisához ér, felfrissülünk tőle, és úgy érezzük, hogy képesek leszünk bármilyen erőfeszítésre napközben. Életünk egyharmadát alvással töltjük, többet, mint bármely más
tevékenységgel, mégsem tulajdonítunk neki megfelelő jelentőséget. Más tevékenységekkel összehasonlítva, mint pl. étkezés, munka vagy szórakozás, nehéz volna túlértékelni fontosságát. Az igazság az, hogy a jó alvás nem magától értetődő. Nem tartozik azon passzív tevékenységek közé, amelyeket az elfecsérelt idő kategóriájába
szokás sorolni, épp ellenkezőleg, egyike a jó minőségű élethez és a test megfelelő működéséhez szükséges alapvető fontosságú tényezőknek.

A minőségi alvás új energiát ad, fontos szerepet játszik testi és lelki egészségi állapotunkban, tanulási képességünkben és nem utolsó sorban abban, hogy véghez tudjuk vinni a feladatainkat. Ha rosszul alszunk, keveset mosolygunk. Aki rosszul vagy keveset alszik, nem frissíti fel eléggé testét és agyát.
Az agy és a test megtanul "üresjáratban" is dolgozni, huzamosabb idő után fáradt és ideges lesz; a napi rutint nehezen fogja elvégezni. Ha ezek a reakciók tovább fokozódnak, ingerlékennyé vagy depresszióssá
válhatunk. Sőt, mindennapi tevékenységünk látja kárát már annak is, ha csak fél órával kevesebbet alszunk, mint amihez szoktunk. Az alvás fontosságán nem szabad meglepődnünk, mivel olyan tevékenységről
van szó, ami mindennapjaink jelentős részét teszi ki.

Az alvás, mint biológiai szükséglet

Nagyon sokszor megfeledkezünk róla, hogy az alvás alapvető biológiai szükséglet, akár az evés vagy az ivás. Amikor megadjuk testünknek a megfelelő pihenést és lelkünknek a regenerálódást, a napi kihívásokkal
szembesülve sokkal könnyebben oldjuk meg problémáinkat mind otthon, mind a munkahelyen. Az alvás során energia szabadul fel, amely megerősíti spontaneitásunkat, eredetiségünket és kreativitásunkat, melyek fontos elemei a problémamegoldó készségnek. Ezáltal könnyebben vesszük az olyan akadályokat, melyek megoldásához magas fokú koncentráció szükséges. Az elégséges alvás fontos szerepet játszik az egészségmegőrzésben
is. A rendszeres alvási szokások befolyásolják pl. a fájdalmak megjelenését. A minőségi alvás új energiákat szabadít fel, egyike életünk legfontosabb tevékenységeinek.

Tudta, hogy nem minden fekhely egészséges? Nézzel körül a Cardo matrac választékban, itt olyan fekhelyeket talál, melyek amellett, hogy egészségesek, a gerinc tökéletes alátámasztását is biztosítják.

Misztériumok és hiedelmek

Mi is történik tulajdonképpen alvás közben, és miért is vagyunk ennyire ráutalva? Mi is ez a furcsa folyamat, mely átölel minket minden éjszaka? Kiragad minket a valóságból egy olyan világba, melyben csak jó történik, azután visszahoz minden reggel teljesen megújulva és felfrissülve. Mennyire fontos ez a folyamat? Az alvás misztériuma évezredeken keresztül rengeteg hiedelmet keltett a különböző kultúrákban. Az őseink a halált látták benne.
A zsidó vallásúak minden este Isten kezébe adják lelküket. Mások az észak-déli irányú fekvést és hidegben alvást tartják az egyetlen pihentető és megfelelő alvási módnak. Napjainkban egyre inkább bebizonyosodik, hogy az alvás nem a megengedhető luxus kategóriájába tartozik, hanem sokkal inkább szükségszerű tevékenység, amit meg kell engednünk magunknak. Ezt a szükségletet azonban sajnos egyre ritkábban tudjuk kielégíteni.

Viszont, ha egy ilyen ágyon térünk nyugovóra, sokkal pihentetőbb lesz az alvásunk is. Kattintson ide!

 

Kapcsolódó cikkek:Vissza az Egészséges Alvás oldalra

Tisztelt Partnerünk!

A koronavírus járvány okán kialakult közegészségügyi helyzet miatt 2020. március 28-tól további értesítésig a CARDO mintaboltok zárva tartanak.

Egyúttal tájékoztatjuk Önöket, hogy ezen idő alatt a gyártás is szünetel. A mintaboltok telefonon, emailben ügyeleti szinten továbbra is elérhetőek. A gyár és az üzletek újranyitásáról az aktuális közegészségügyi helyzet illetve a hatósági rendelkezések figyelembe vételével döntünk.

További információk itt!