5 tipp a nyugodt alváshoz


Pihenés nélkül nagyon hamar felborul a szervezet egészsége, és mentális, fizikai megbetegedések jelentkeznek. Mivel az életünk közel harmadát alvással töltjük, nem mindegy, hogy ez milyen minőségű. A következő tippekkel hozzásegíthetjük magunkat a teljes értékű pihenéshez, így nappal mindig frissek és energikus lehetünk.


1. Állítsunk fel rendszeres napirendet

A legfontosabb, hogy a napirendünk szinkronban legyen a szervezet természetes igényeivel és az alvás-ébrenlét ciklussal. A belső biológiai óránkat csak ideig-óráig tudjuk becsapni, egy idő után azonban valamilyen formában visszaüt majd, ha kizsigereljük a szervezetünk és nem adunk elég időt magunknak az alvásra, vagy éppen nem akkor alszunk, amikor a szervezetünk megkövetelné. Ezért legyen pontos időbeosztásunk, amiben meghatározott időt fordítunk az alvásra. Azt egyedül mi tudjuk, hogy mennyi alvás szükséges a számunkra – van, akinek 10-12 óra kell, más héttel is beéri. Fontos viszont, hogy ez az alvási periódus minden nap lehetőleg ugyanakkor kezdődjön. A legjobb, ha a hétvégeken sem borítjuk fel ezt a rendet, de ha mégis engedünk egy szombat esti partimeghívásnak, akkor lehetőleg már másnap pótoljuk a kiesett alvásidőt. Ha egy másik időbeosztásra kell átállnunk, fokozatosan tegyük meg: naponta negyedórákkal toljuk el a lefekvés és felkelés idejét. Ha valamiért nem tudtunk elegendő időt aludni, másnap napközben néhány rövidebb szunyókálással (és ne későbbi keléssel!) próbáljuk pótolni ezt az időt. Ha álmatlanság gyötör bennünket, napközben ne szunyókáljunk, hanem igyekezzünk ébren maradni és aktívan tölteni napot. Az aktivitás jó hatással van az alvásra: mélyebb, pihentetőbb alvással és nyugodtabban telnek így az éjszakák.

  

2. Fénnyel segítsük az ébrenlétet, sötétítéssel az alvást

A szervezetünkben található egy hormon, amit melatoninnak neveznek. Ennek működését a fény mennyisége befolyásolja: így sötétben alvásra, fényben ébrenlétre serkent. Ha nappal álmosak lennénk, menjünk a napra vagy kapcsoljunk villanyokat, éjszaka pedig kerüljük a világítás melletti alvást. Ezért nem jó módszer a tévére alvás sem: a villódzó fények meggátolják, hogy mélyen aludjunk és a hangok is zavarják a pihenést. Legjobb, ha besötétítünk és kiszűrjük a hangokat is, és így segítjük hozzá a szervezetünk a pihenéshez. Napközben pedig legyünk természetes fényben amennyit csak lehet – szemünk se takarjuk folyton napszemüveggel –, és a munkahelyünkre, otthonunkba is a lehető legtöbb fényt engedjük be. A melatonintermelés felborulása igen káros hatásokkal járhat: megnövekszik a daganatos megbetegedések kockázata, a depresszió és szívbetegségek esélye.


3. Legyen lefekvési rituálénk

Ha minden lefekvéskor ugyanazokat a mozdulatokat, cselekvéssorozatokat hajtjuk végre, az megnyugtatóan hat a pszichére és felkészít a nyugodt, pihentető alvásra. Ellenkező esetben – ha ezt a rituálét megtörjük – nyugtalansággal és feszülten fekszünk majd le. A rituálé bármi lehet: kezdődhet a vetkőzéssel, tisztálkodással, része lehet az óra beállítása, egy fejezet elolvasása egy könyvből. Lényeg, hogy minden nap ugyanúgy ismétlődjön, és így hangoljon rá az alvásra bennünket.

 

 

4. Együnk és mozogjunk rendszer szerint

A kiegyensúlyozott, egészséges étrend, a kiszámítható étkezések és a rendszeres mozgás szintén segítik a szervezetünket, hogy harmonikusan működjön, és nappal éberen, éjjel pedig nyugalomban tegye a maga dolgát. Kerülnünk kell ehhez lefekvés előtt a nehéz, kiadós vacsorákat, az alkoholt és a különféle serkentőket – beleértve a kávét, kakaót, energiaitalokat, de még a rágózást is. Ezekkel a lefekvés előtti órákban már semmiképpen ne éljünk! Szintén zavarja a szervezetünk nyugalomra térését az esti dohányzás, bár ez a szokás egyik napszakban sem válik előnyére az egészségünknek.
 
 

5. Válasszunk kényelmes matracot, és nyugodt helyre tegyük az ágyat

A megfelelő fekhely nélkülözhetetlen a jó pihenéshez. A jó matrac nem túl puha és nem is kemény. Az ideális alvóhely nem meleg – nyugodtan tekerd le éjszakára a fűtést –, és nem szűrödnek be sem zajok, sem felesleges fény. Ma már eléggé elfogadott nézet, hogy a lakás egyes pontjain eltérőek az energiaáramlások, és vannak helyek, amelyek nyugtalanítók, míg másokon békesebben alhatunk, ha az ágyunkat oda helyezzük. A macskák rendszerint jó érzékkel megtalálják a pihenésre alkalmas fekhelyeket, de szakemberrel is kimérethetjük, az otthonunk mely pontja a legideálisabb hálószobának.

A Cardo ezeket a termékeket kínálja a minőségi alváshoz: 

 

 Kapcsolódó cikkek:

 


Vissza az Egészséges Alvás oldalra

Tovább a következő cikkre

 

Tisztelt Partnerünk!

A koronavírus járvány okán kialakult közegészségügyi helyzet miatt 2020. március 28-tól további értesítésig a CARDO mintaboltok zárva tartanak.

Egyúttal tájékoztatjuk Önöket, hogy ezen idő alatt a gyártás is szünetel. A mintaboltok telefonon, emailben ügyeleti szinten továbbra is elérhetőek. A gyár és az üzletek újranyitásáról az aktuális közegészségügyi helyzet illetve a hatósági rendelkezések figyelembe vételével döntünk.

További információk itt!