Mi az Ön póza?

Az együtt alvás aktusa az intimitás legmagasabb foka. Mindent elárul egy párkapcsolatról. Most, hogy már mindannyian többet tudunk önmagunkról az alvási testhelyzetünk alapján, ideje kielemeznünk a páros alvási testhelyzeteinket is.

Az intimitás a testi és lelki közelség kifejezése. Amikor szeretünk valakit, a lelkünk gyengéd érintésre vágyik. Vannak olyan helyzetek, amikor az egyik fél addig nem megy aludni, amíg a másik nem fekszik le mellé. Dr. Raam Gabriel folytatja ’idegenvezetését’ velünk a csodák világában, viszont most egy jóval intimebb szemszögből.

Ambivalens lelepleződés

Tudattalattink kibontakozik alvás közben, ezáltal lelepleződünk. Leleplezzük önmagunkat és párkapcsolatunkat is. Kiderülhet alvás közben, hogy friss párról van-e szó, vagy már átestek együtt számos közös nehézségen. Az együtt alvás száz szónál is többet árul el egy párkapcsolatról. Ez annak köszönhető, hogy ehetünk vagy szórakozhatunk együtt számos emberrel, de együtt aludni nem mindenkivel fogunk.

A páros alvási testhelyzet hamisíthatatlan

Az együtt alvás az intimitás legmagasabb foka. Az együtt alvás mindent elárul egy párkapcsolatról.Vajon a páros alvási testhelyzet mintegy nagyítóként is működik és leleplezi a párkapcsolat jellemzőit? Természetesen ebben az esetben sem hagyatkozhatunk teljes mértékben az alvási testhelyzetre, hiszen nagyon sok más befolyásoló tényezője van még az alvási pozícióknak, mint pl. egészségügyi gondok, különböző ébredési órák, a párkapcsolaton kívüli befolyásoló tényezők. Ezeken a befolyásoló tényezőkön kívül a párkapcsolat előrehaladtával is természetes változások mennek végbe. Ahogyan az érzelmek változnak az idő múlásával egy párkapcsolatban, ugyanúgy a páros alvási testhelyzetek is változnak, lazábbá válnak, ebben az esetben ez nem eltávolodást jelez, hanem kölcsönös támogatást és biztonságérzetet. Abban az esetben ha az egyik fél elhúzódik a maga ’sarkába’ az ágyban, ez jelzés lehet belső elhidegülésre is. Az alvási testhelyzetet, nem úgy, mint más viselkedést, nem lehet hamisítani.

A kívánatos testhelyzetek "slágerlistája"

Előttünk a páros alvási testhelyzet útmutatója, keressük meg benne önmagunkat!

Szenvedély a hálószobában

Nincs más, ami annyira intenzív és érzelmekkel telített lenne, mint az új szerelem. A közelség érzése és a végtelen vágy az együttlétre a hálószobában kap csak igazán értelmet.
A szemtől szemben ölelési pozíció a legmagasabb fokú fizikai intimitást tükrözi. Ez a fajta páros testhelyzet jellemző az új párokra. Arc az arcon, mellkas a mellkason, test a testen, tulajdonképpen fekvő ölelés. Nagyon kedves ötlet, de amikor alvásra kerül a sor, elég nehéz fenntartani. Nem megfelelő alvási testhelyzet egyik fél számára sem. Később, amikor a kapcsolat érettebbé válik, elérkezünk ennek a pozíciónak a lazább változatához a kanál (kiskifli-nagykifli) pozícióhoz. Ez az a testhelyzet, ami minden hollywoodi filmben az egészséges párkapcsolatot szimbolizálja. A párkapcsolatok első öt évére nagyon jellemző ez a pozíció. Ebben a pozícióban a partnerek oldalukon fekszenek, egyikük háttal a másiknak, ami igazán biztonságos érzést nyújt – ha az egyik fél kezét a párja mellére, hasára vagy esetleg nemi szervére helyezi, a testhelyzet még intimebbé válik. Általában a férfi az, aki hátulról átöleli társát; abban az esetben, ha ez fordítva történik, ez arra utal, hogy a férfi az, aki életének adott stádiumában támogatásra szorul, gyengédségre, melegségre és odafigyelésre vágyik.

A végtelen szerelem és határtalan biztonságérzet

A "kedves bölcsője" és a "zsindely" pozíciók két nagyon hasonló jellegű testhelyzet. Mindkettő végtelen szerelmet és biztonságot sugároz. Ez arra az időszakra jellemző, amikor a párkapcsolat már elért arra a szintre, hogy a két fél megbízik egymásban, a szerelmük egy jóval megalapozottabb és érettebb stádiumba érkezett. A "zsindely" pozícióban mindkét fél háton fekszik, mindkettőjük arca felfelé irányul ezzel azt szimbolizálva, hogy a világot ugyanabból a szemszögből látják. A férfi karja mintegy párnaként támasztja a nő fejét, ami barátság és közelség jele. Ebben a pozícióban kisebb a nemi utalás. A "kedves bölcsője" a "zsindely" pozíció közvetlen folytatása. A nő feje a férfi mellkasán nyugszik úgy, hogy ez számára biztonságérzetet nyújtson, és azt az érzést kelti, hogy teljes figyelmeddel próbálsz partneredre összpontosítani. Ez a pozíció külső feszültségek esetén tipikus és klasszikus elalvási pozíció pároknál.

Öt év után...

Öt vagy még több év után sok pár érzi biztonságban magát ahhoz, hogy egy kicsit több teret - és kényelmet - engedjen be ágyába. A laza ölelési pozíció vagy egy lazább kanál pozíció valamelyest több teret hagy a két fél között. Az érzelmeket egy érintő kéz, térd vagy láb tartja fenn, mindenféle nemi utalást mellőzve.Ebben a szakaszban sok pár dönt úgy, hogy nagyobb ágyra van szükségük, vagy egymásnak hátat fordítva alszanak úgy, hogy egy-egy apró érintés még észrevehető. Az ilyen matracon nem fogja zavarni partnere mozgása éjszaka. Nézze meg!

Nehézségek

Az arca nem árul el semmit, de lehetne felszabadultabb is. Partnerünk egyszerre hátat fordít és félrehúzódik az ágy peremére. Ilyenkor kell odafigyelnünk. Az ilyen testhelyzet jelezheti csupán azt, hogy életének nehéz szakaszán esik át, viszont az is megeshet, hogy a pozíció érzelmi eltávolódást jelez. Ezek az esetek lehetnek múló időszakok a párkapcsolatban. Néhány kedves közeledés és ölelés megoldhatja mindezt. Abban az esetben, ha a partner reagál a közeledésre, már egy apró érintés is elég. Amennyiben mindketten hátat fordítva alszanak és egyikőjüket sem zavarja a testhelyzet, az eset reménytelen. Megkezdődött az elhidegülés.

Fej a fejnél

Ha azt vesszük észre, hogy lecsúszunk az ágyról éjszakánként, félig az ágyban és félig levegőben alszunk ennek következtében, elmondhatjuk, hogy háború folyik az ágyban és párkapcsolatunkban is –nem állunk távol attól, hogy "megszökjünk" a hitvesi ágyból. Érdemes ilyenkor egy pillanatra megállni és megfigyelni, hogy mi is történik a párkapcsolatunkban.
Megeshet, hogy ezután gondok jelentkeznek a párkapcsolaton belül, de az is lehet, hogy partnerünk éppen egy válságos időszakon megy keresztül és ez vetítődik ki az ágybeli viselkedésére is.

A közös takaró

Még egy dilemma az ágyban: a közös takaró. Vele vagy nélküle? A válasz: vele. A közös takaró használata az együttlétet, az "egy fedél alatt" való létet jelzi. A takaró egy olyan elem, ami a párokat úgymond "egyesíti". Lehet azonban territoriális vita okozója is. Ebben az esetben a takaró nem az egységet szimbolizálja, hanem a harcot. Aki többet szerez meg a takaróból az a domináns.Ezek azok az esetek, amikor arra ébredünk éjszaka, hogy meztelenek
vagyunk, és nagyon fázunk, mert partnerünk kisajátította a takarót.

Ha egy nagyobb ágyra vágyik, ismerkedjen meg ezekkel!

Kapcsolódó cikkek:Vissza az Egészséges Alvás oldalra

Tovább a következő cikkre

Tisztelt Partnerünk!

A koronavírus járvány okán kialakult közegészségügyi helyzet miatt 2020. március 28-tól további értesítésig a CARDO mintaboltok zárva tartanak.

Egyúttal tájékoztatjuk Önöket, hogy ezen idő alatt a gyártás is szünetel. A mintaboltok telefonon, emailben ügyeleti szinten továbbra is elérhetőek. A gyár és az üzletek újranyitásáról az aktuális közegészségügyi helyzet illetve a hatósági rendelkezések figyelembe vételével döntünk.

További információk itt!