Így válasszunk matracot!

Jól aludni csak jó fekhelyen lehet. Ha rossz az ágyunk, ha kényelmetlen a matracunk, az elrontja az éjszakánkat, ha pedig rosszul alszunk, az az egész napunkra rányomja a bélyegét. Életünk közel harmadát alvással töltjük, ezért érdemes alaposan megfontolni, milyen fekhelyet választunk ehhez a „tevékenységhez”.

A matrac kiválasztásánál még körültekintőbben kell eljárnunk, mint az ágykeretnél, mert hiába szép, ízléses, díszes a keret, ha a „tartalma” silány – így drága pénzen csak gyötrelmes éjszakákat vásároltunk magunknak. Érdemes rászánni akár több napot is, hogy a megfelelő darabot megtaláljuk. De milyen szempontok szerint keressünk?

Mi számít kényelmesnek?

Az elsődleges, hogy a matrac kényelmes legyen. Sokan úgy gondolják, hogy az a jó, ha kellemesen süpped, puhán „befogad” magába a matrac, de hosszú távon az ilyen komfort megbosszulja magát. Ha a hátnak, deréknak, csípőnek nem nyújt elég támaszt éjjel a fekhely, akkor reggel „összetörve” ébredünk, és amit a boltban hívogatóan kényelmesnek találtunk, azt már az első éjszaka után legszívesebben kidobnánk. A jó matrac nem a puhaságáról ismerszik meg, hanem arról, hogy tartást, támaszt ad.

Ahány alvásmód, annyi matrac

Nemcsak a testsúly, hanem a megszokott alváspozíció is befolyásolja, hogy számunkra milyen az ideális matrac. Aki általában hason fekszik, annak közepesen kemény darabok ajánlottak, amik képesek igazodni a testformához és felveszik annak alakját, de még elég alátámasztást biztosítanak. Aki általában a hátán alszik, az jól teszi, ha minél keményebb matracot választ, mert a gerincnek szüksége van a határozott alátámasztásra. A puhább matracok azoknak valók, aki az oldalukon alszanak vagy éjjel gyakran váltogatják a testhelyzetüket: ezek a matracok nem nyomják az olyan kiálló testrészeket, mint a váll vagy csípő, és engedik, hogy a test olyan pozícióba kerüljön, amelyben a gerinc viszonylag egyenes maradhat, és így egyenletes terhelést kap. Akinek ortopédiai problémái vannak, hátfájdalmaktól szenved, esetleg gondja van az ízületeivel, annak különösen alaposan át kell gondolnia, milyen fekhelyet választ. A derékfájósoknak általában a keményebb matrac válik be, az ízületi fájdalmakkal küszködőknek pedig érdemes többzónás ágyat választaniuk, amely alkalmazkodik az egyes testtájak súlyához és alakjához. Azonban választás előtt érdemes beszélni az ortopéd orvossal, és kikérni a tanácsát ez ügyben.

Extra igények

A testsúly és az esetleges ortopédiai panaszok mellett más szempontok is befolyásolhatják a matracválasztást. Vannak, akik izzadékonyak, és különösen éjszaka verejtékeznek sokat. Idős korban ez gyakrabban előforduló jelenség. Számukra olyan anyagból készült matrac javasolt, amely felszívja és levezeti a verejtéket, antibakteriális tulajdonságai pedig megakadályozzák a kellemetlen szagok kialakulását. Érzékeny bőrűeknek, allergiásoknak és asztmásoknak tanácsos a betegségüknek megfelelő anyaggal bevont matracot választani, ha hosszú távon nyugodt, pihentető éjszakákat szeretnének.

Tippek a választáshoz

1. Mindig személyesen vásároljon matracot, hogy ki tudja próbálni még vásárlás előtt. Ne rendeljen internetről és ne bízza másra a választást.

2. Adjon időt magának. Időzzön el a matracon különféle testhelyzetekben. Feküdjön hosszabb ideig az ágyon úgy, ahogy általában aludni szokott, és figyelje meg, milyen hatással van a testére.

3. Végezzen keménységtesztet! Feküdjön hanyatt a matracon, és nyúljon a derekadnál a gerinced alá. Ha hézag van, akkor az ágy túl kemény, és nem biztosít jó alátámasztást. Az ilyen ágyban reggelre hátfájással ébred majd. Ha az oldalán szokott aludni, akkor nézze meg, hogy a csípője és válla kellőképpen be tud-e süppedni a matracba. Ha nem, akkor a gerincoszlop túlságosan meghajlik oldalirányba, és éjszaka nem tud zavartalanul pihenni amiatt, hogy a vállára és csípőjére a kelleténél nagyobb terhelés esik.A Cardo ezeket a termékeket kínálja a minőségi alváshoz:

Cardo matrac választék
Young Cardo ágyak
Cardo kanapék, kihúzható kanapék
Szövetes ágyak és fa ágyak


Kapcsolódó cikkek: 

Hány órát kell aludnunk kor és nem szerint? 
Alvás minőségét befolyásoló tényezők 
A matrac és az alvás minősége közötti összefüggés 

Vissza az Egészséges Alvás oldalra 

Tovább a következő cikkre

Tisztelt Partnerünk!

A koronavírus járvány okán kialakult közegészségügyi helyzet miatt 2020. március 28-tól további értesítésig a CARDO mintaboltok zárva tartanak.

Egyúttal tájékoztatjuk Önöket, hogy ezen idő alatt a gyártás is szünetel. A mintaboltok telefonon, emailben ügyeleti szinten továbbra is elérhetőek. A gyár és az üzletek újranyitásáról az aktuális közegészségügyi helyzet illetve a hatósági rendelkezések figyelembe vételével döntünk.

További információk itt!