Fiatal még az éjszaka

Sokan a fiatalok (tizenévesek) közül is szenvednek az alváshiánytól. A hatás azonnal érzékelhető: tanulmányi eredményekben, hangulatukban és vezetési stílusukon is rögtön meglátszik. Ebben az időszakban kell összehangolni a belső biológiai órát a külsővel.


Fiatalkor, sweet sixteen? Életünk legszebb évei, vagy horrorfilm? Attól függ, mennyire voltunk népszerűek ebben az időszakban. A fiatalok élete zsúfolt a tevékenységektől: leckék, vizsgák, házibulik, intenzív társadalmi élet. Vannak, akik dolgoznak már, de vannak olyanok is, akik tovább tanulnak. Érthető, ha a fiatalok többsége alváshiányban szenved, hiszen ebben a korban még mindig 9-10 óra az alvásigényük. Az alváshiány jelei a következők: nehezen kelnek fel reggelente, este ingerültek, délutánonként alszanak és hétvégenként próbálják pótolni a hét során kimaradt alvásidőt.

A tanulmányi eredmények leromlása

Ha ez bekövetkezik, érdemes megbeszélni gyermekünkkel, hogyan hozza összhangba alvási szükségleteit másfajta szükségleteivel. Az alváshiány hatásai azonnal érezhetőek. Kutatások bebizonyították, hogy azok a fiatalok, akik alváshiányban szenvednek, nehézségbe ütköznek, amikor koncentrálni kell, és tanulmányi eredményeik is drámaian leromlanak azokhoz a társaikhoz képest, akik odafigyelnek alvási szükségleteik kielégítésére, így a sikerélmény hatására motivációjuk is megmarad.

A veszélyek megelőzése

Az alváshiány egy másik veszélye a vezetés közbeni elalvás, ha a fiatalok a szórakozóhelyre vagy hazafelé mennek autóval. Sajnos az alváshiány és a fáradtság már rengeteg fiatal áldozatot követelt magának. Az alvásidő lerövidítése akár depresszióig is fajulhat. Azért, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő, biztassuk tinédzser gyermekünket arra, hogy mindig aludja ki magát. Alakítsunk ki számára kellemes és csendes alvási környezetet, és beszéljük le az esti kávéfogyasztásról.

A biológiai óra szinkronizálása

Gyermekünk későn fekszik le, és reggel későn ébred, amikor már mindenki felkelt? Bizony egy tipikus tizenévessel van dolgunk. Győződjünk meg róla, hogy a késői kelést valóban a biológiai óra késése okozza-e? Előfordulhat, hogy a tinédzser biológiai órája elállítódott – mondják szakértők. Számára az éjjel 2 óra olyan, mint számunkra az este 11 óra, nekik a reggel 7 óra nekünk hajnali 4 órai időpontnak felel meg. Nem feltétlenül jelent ez preferenciát, lehet hogy pszichológiai problémával állunk szemben. Az elállítódott biológiai óra következményei közismertek: állandó késések az iskolából, álmosság, koncentrációs problémák. A szülők kétségbeesnek ettől, a tanárok pedig problémás tizenévest emlegetnek. A gyermek kezelhetősége a motivációjától függ – állítják szakértők. Ha a fiatal együttműködik, és elősegíti a kezelést, sikeresen visszaállítható a biológiai órája. A kezelési lehetőségek különbözőek lehetnek. Melatonin vagy speciális szemüveg alkalmazásával a kezelési idő körülbelül 2 hét.


A Cardo ezeket a termékeket kínálja a minőségi alváshoz: Kapcsolódó cikkek:Vissza az Egészséges Alvás oldalra

Tovább a következő cikkre


Tisztelt Partnerünk!

A koronavírus járvány okán kialakult közegészségügyi helyzet miatt 2020. március 28-tól további értesítésig a CARDO mintaboltok zárva tartanak.

Egyúttal tájékoztatjuk Önöket, hogy ezen idő alatt a gyártás is szünetel. A mintaboltok telefonon, emailben ügyeleti szinten továbbra is elérhetőek. A gyár és az üzletek újranyitásáról az aktuális közegészségügyi helyzet illetve a hatósági rendelkezések figyelembe vételével döntünk.

További információk itt!