Vajon ha alszunk egy jót, az segít abban, hogy jobban nézzünk ki? Egy japán kutatás szerint arcbőrünk egy jó alvás után reggel kevésbé ráncos, mint este. Az alvó szépségről szóló mese végén a hercegnő frissen és üdén ébred fel, miután a herceg megcsókolja - mintha nem telt volna el 100 év azóta, hogy elaludt.


A hosszú alvás segít abban, hogy jobban nézzünk ki? Dr. Marina Landau bőrszakorvos szerint ez nem állítható biztonsággal. Életünk  egyharmadát alvással töltjük, ami létfontosságú egészségünk megőrzése érdekében. Csodálatos dolgok mennek végbe testünkben, miközben alszunk. Az alvás folyamata több szakaszból áll. Felületes alvás, mélyalvás, és az álmok szakasza. A mélyalvás közben szervezetünk energiával töltődik fel. Az álmok szakaszában fellép az atónia, az izomlazulás. Ha álmodunk, szemeink gyors mozgásba kezdenek, amivel elárulják az álmok jelenlétét. Amíg a mélyalvás szakasza létfontosságú az energiaszint helyreállításában, az álmok alapvető fontosságúak a központi idegrendszer felfrissülésében.


Az alváshormon és a jó alak

Alvás közben testünk olyan hormonokat választ ki, mint pl. a melatonin, leptin és a növekedési hormon. A leptint a zsírsejtek termelik, ez a hormon felelős az éhségérzet megszüntetéséért. Alvás közben a leptin szintje megemelkedik, ha nem alszunk, akkor a leptin-szint csökken. Ezzel szemben a ghrelint a gyomor termeli, és étvágyserkentő hatású, ha hosszú ideig vagyunk ébren, a ghrelin felgyülemlik szervezetünkben, és éhségérzetet okoz. Kutatások kimutatták, hogy azok a nők, akik általában kevesebbet alszanak (5 órát vagy kevesebbet), 1 kg-mal lesznek súlyosabbak, mint azok a társaik, akik 7 órát vagy többet alszanak, függetlenül attól, hogy mennyi időt fordítanak testedzésre illetve milyenek táplálkozási szokásaik. Ez tehát azt jelenti, hogy a megfelelő mennyiségű alvás segít  megőrizni a formánkat. A felnőtteknél a növekedési hormon felelős az izomtömeg szintjének megőrzésében, a gyermekeknél pedig növekedést idéz elő. A növekedési hormonszint életkorunk előrehaladtával csökken, és ezt az alvás sem befolyásolja. Napjainkban nincs még mód arra, hogy növekedési hormont juttassunk szervezetünkbe, hogy ezzel az öregedés folyamatát lelassítsuk.

A délutáni szunyókálás

Van köze a délutáni szunyókálásnak az éjjeli alváshoz? Az éjszakai alvás alatt zajlanak le testünkben a fentiekben említett varázslatos folyamatok. A délutáni alvás kevésbé hasznos ebből a szempontból, sőt egyes esetekben megzavarja az éjszakai alvást is. A délutáni pihenő vagy szunyókálás szokása onnan ered, hogy étkezés után emésztőrendszerünk eltéríti a véráramlást a gyomor felé. Agyunk egyszerűen nem jut elég oxigénhez, és ez álmosságot, valamint a koncentrációs képesség hiányát váltja ki belőlünk.

Az arcbőr-kutatás

Milyen hatása van a délutáni szunyókálásnak az arcbőrre? Az alvás vajon tényleg felfrissíti arcbőrünket, egy jó éjszakai alvástól vagy egy délutáni sziesztától megszépülünk-e? Az az általános vélekedés, hogy az alvásnak frissítő hatása van, vagyis ebből az következik, hogy elvileg jobban kellene kinéznünk utána. Az egyetlen kutatás, amit ebben a témában végeztek, néhány évvel ezelőtt jelent meg Japánban. A tanulmány alapján a reggeli arcbőr simább, mint az esti órákban. A magyarázat erre az, hogy az arcbőr vizenyősebb alvás után, később napközben a vizenyősség eltűnik, és megjelennek a ráncok. Paradox módon azok, akiknek táskás szemük van, reggelente azt érzik, hogy a táskák még jobban megduzzadnak. Ez akkor igaz, ha arcunkat a párna irányába, vagyis lefele fordítjuk alvás közben.

A párnába temetett alvási ráncok

Már a 90-es évek során klinikai vizsgálatokat folytattak, hogy megállapíthassák, mitől jönnek létre azok a ráncok, amelyeket nem gravitáció okozhatott, nem is arckifejezési ráncok és nem a kollagén-rombolódás eredményei. Mivel a ráncok eredetére nem találtak még nagyarázatot, elnevezték őket "alvási ráncoknak". Ezek a hosszú ráncok az arcon és a homlokon jelennek meg, általában csak az egyik oldalon és olyan egyéneken, akik úgy alszanak, hogy arcukat a párnába temetik. Hosszabb ideig tartó nyomás bizonyos helyeken valóban ráncosodást okoz. Az ilyen ráncok kezelése hosszadalmas és nehézkes, sokszor sebészeti beavatkozás is szükséges. Az alvási ráncokat különböző anyagok befecskendezésével lehet eltüntetni. Ha ez megtörtént, ajánlatos speciális párnán aludni.

A szépséges alvásVan-e köze az alvásnak a szépséghez? A tudomány nem kételkedik benne, hogy "az alvás fontos szerepet játszik a test és a lélek egészséges működésében" – ezt állítja dr. Marina Landau. Még akkor is, ha a bizonyítékok nem támasztják alá a közvetlen kapcsolatot, én akkor is azt hiszem, hogy az egészséges lélek és a szépség mindig együtt jár. Úgyhogy kérek szépen mindenkit, ne hívjon fel délután 2 és 4 óra között, mert szépségszalonban vagyok.Ezektől a matracoktól igazán kipihenten fog ébredni! Kattintson, és nézze meg őket!

További termékeink:

-Cardo fa ágyak és szövetes ágyak
-Young Cardo ágyak
-Kihúzható kanapék
-Ülőgarnitúrák

Kapcsolódó cikkek:


Tisztelt Partnerünk!

A koronavírus járvány okán kialakult közegészségügyi helyzet miatt 2020. március 28-tól további értesítésig a CARDO mintaboltok zárva tartanak.

Egyúttal tájékoztatjuk Önöket, hogy ezen idő alatt a gyártás is szünetel. A mintaboltok telefonon, emailben ügyeleti szinten továbbra is elérhetőek. A gyár és az üzletek újranyitásáról az aktuális közegészségügyi helyzet illetve a hatósági rendelkezések figyelembe vételével döntünk.

További információk itt!