Az alvás ciklusai: 2.rész


Miből tevődik össze egy alvási ciklus? Miután sikerült megfejteni a különböző agyhullámok rendszerét, a szemmozgásokat és izomfeszültséget, kiderült, hogy csak úgy, mint minden más az életben, az alvás is szakaszokban történik.

Az alvás határa

Az alvás első szakasza pár perccel az elalvás előtt történik, amikor az agy megváltoztatja működését és működésének intenzitását. A teljes éberség átadja helyét a köztes állapotnak, amelynek jellemzője a csökkentett agyi tevékenység. Ezt a szakaszt felületes alvás követi, mely alatt a tudatunk környezet-érzékelése eltompul.
Az alvás ebben a szakaszban annyira könnyed még, hogy bármilyen zaj felébresztheti, legyen az egy hangosabb gyerekricsaj vagy autó riasztója. Ez a szakasz körülbelül 5 percig tart; jellemzője, hogy a testhőmérséklet csökken, a légzés nyugottabbá válik, a szemeink egyik oldalról a másik oldalra mozognak.

A felületes alvás

A második szakaszban a fiziológiai változások lelassulnak, bár a mozgás még mindig lehetséges. Többségünk még pozíciót változtat. A szemek már nem mozognak, a szív és a légzés ritmusa lassabb, mint ébrenlét alatt.

A mélyalvás

Az első és második szakasz együtt elhozzák a harmadik szakaszt, amikor már "egy elefánt a nappaliban" sem tudna felébreszteni a mély alvásból. A test takarékos üzemmódra áll át, amikor lelassítja mindennemű tevékenységét. A vérnyomás és szívműködés 20-30%-kal alacsonyabb, mint ébrenlét alatt. A légzés lassabb és szabályosabb lesz, az agy kevésbé reagál külső ingerekre, hogy megnehezítse a nemkívántos ébredést. Ezek a változások főként az anyagcsere folyamat lassulásának eredményei. Minél nagyobb a fáradtság, azzal egyenes arányban gyorsul a mélyalvás beálltának időpontja és ezáltal a felületes alvás szakasza megrövidül.

Azt tudjuk, hogy olyanok, akik nagyon sokat mozognak (pl. sportolók vagy kiképzés alatt álló katonák) vagy olyan emberek, akiknek nagyon sok alvást kell pótolniuk, pillanatok alatt átesnek a felületes alvási szakaszból a mélyalvási szakaszba, és itt több időt töltenek, mint kevésbé kimerült társaik. Ez az alvási szakasz létfontosságú az ember számára, e szakasz folyamán a test öngyógyítást végez és felfrissül. Ilyenkor lép munkába a növekedési hormon is, amely a csontok és a szövetek növekedéséért felel.

Az alvás R.E.M. szakasza

A negyedik szakasz a legizgalmasabb. E szakasz alatt az alvó ember motorikusan teljesen mozgásképtelen. Az izmok teljes mértékben ellazulnak. Figyelemreméltó ebben a szakaszban, hogy az izomlazaságon kívül minden más működik a szervezetben, sőt, a légzés és az agyi tevékenység fel is gyorsul, a szemek is gyors mozgásba kezdenek (teljesen úgy, mint az éberség alatt), a vérnyomás pedig ingadozik. Az idegrendszer számára ez a szakasz létfontosságú. Az R.E.M. alvás folyamán álmodunk, és ha ebben a fázisban felébresztenek, nagy valószínűséggel emlékezünk álmunkra. Nagyon érdekes folyamatok mennek végbe szervezetünkben ezalatt, amit másképpen így hívnak: "működő agy-mozgásképtelen test". A vérnyomás, szívritmus, testhőmérséklet emelkedik, férfiaknál sokszor merevedés is jelentkezik. Ezt a jelenséget az impotencia okának megállapítására is használják. (Ha alvás közben jelentkezik erekció, de ébrenlétben nem, akkor több mint valószínű, hogy az impotenciának pszichológiai és nem biológiai okai vannak.)

Az alvási szakaszokat két fő részre lehet osztani: felületes és mélyalvási szakaszokra. A mélyalvási szakasz hossza körülbelül egyötödét teszi ki az egész alvás hosszának. A mélyalvás lényegesen hosszabb a gyermekeknél, mint az időseknél.

A táblázat összefoglalja az alvás különböző szakaszait és jellemzőiket. A táblázatban szereplő adatok egy átlagos felnőttre vonatkoznak és természetesen nem 100% -os kizárólagossággal irányadóak. Az adatok alanyonként változhatnak és más hatások is befolyásolhatják azokat.A Cardo ezeket a termékeket kínálja, hogy az alvás összes fázisa minőségi legyen:
Kapcsolódó cikkek:Vissza az Egészséges Alvás oldalra

Tovább a következő cikkre

Tisztelt Partnerünk!

A koronavírus járvány okán kialakult közegészségügyi helyzet miatt 2020. március 28-tól további értesítésig a CARDO mintaboltok zárva tartanak.

Egyúttal tájékoztatjuk Önöket, hogy ezen idő alatt a gyártás is szünetel. A mintaboltok telefonon, emailben ügyeleti szinten továbbra is elérhetőek. A gyár és az üzletek újranyitásáról az aktuális közegészségügyi helyzet illetve a hatósági rendelkezések figyelembe vételével döntünk.

További információk itt!