A személyes alvási "adag"

Nem létezik olyan képlet, aminek segítségével ki tudnánk számolni, hogy mennyi is az elégséges alvás, ez egyénenként változó.


Azonban lehetséges, hogy a kulcs a genetikai kódolásunkban rejlik. A modern életmóddal a megterhelő életvitel is együtt jár. Magától értetődő a folyamatos továbbképzés és a nagyon sűrű napirend,így a gyermeknevelésre is kevesebb idő jut. Hajnalban kezdjük a napot, és nem egyszer éjszakába nyúlik, amíg napi teendőinket befejezzük, mikorra testünk és lelkünk már rég pihenésre éhezik.

A kérdés az, hogy mennyi alvásra van szükségünk ahhoz, hogy frissnek és újjászületettnek érezzük magunkat? A válasz emberről emberre változik. Nincs pontos recept. A genetika befolyásolhatja azt, hogy mennyi alvásra van szükségünk. Más befolyásoló tényezők is léteznek, mint pl. magasság, testsúly.

Vannak olyanok, akiknek a szervezete megelégszik 5-6 órás éjszakai alvással. Ezek az emberek virágzanak és éberek azzal együtt, hogy keveset alszanak. A genetika úgymond "megáldotta" őket. Ideális helyzetben ajánlott mindenknek a napi 7-8 óra alvás. Ez nem ajánlat; nevezzük inkább szükségletnek. Másrészt vannak olyanok, akik 9-10 órát igényelnek ahhoz, hogy „működőképesek legyenek” napközben. A tudományos kutatások azt mutatják, hogy az emberek nagy része azonban minimum 7 órás éjszakai alvást igényel ahhoz, hogy fenntartsa az optimális egészségi állapotot. Ha ezt a szükségletet figyelembe vesszük és igyekszünk be is tartani, jó esélyünk van rá, hogy egészségi állapotunk jó marad.

A szervezetnek is megvannak a maga igényei

A gondok ott kezdődnek, hogy nincsenek pontos határaink a napi teendőket illetően. A nap 24 órájába nem lehet 27 órányi teendőt összesűríteni. Az élet versenye áldozatokat követel. A társadalmi siker felé vezető utunkban az alvás az első dolog, amit elhanyagolunk. Meggyőzzük magunkat, hogy sokkal több feladatot végzünk el, ha később fekszünk le. Olyan kifogásokat keresünk, mint pl. "az éjszaka csendes, nyugodt, nem zavarnak" - és ezek a kifogások még logikusak is bizonyos szempontból.

Az alvás idejének megrövidítése után a következő gondolat jut eszünkbe: "kevesebb alvással is boldogulunk". Ebben az elképzelésben is hiba rejlik, mert a lejtő sajnos lefele lejt. Az alvásra fordított órák csökkennek, az idegek megfeszülnek, éz az elsők, akik ezt érzékelik: a közeli családtagjaink. A következtetés, amit le kell vonnunk, pedig az, hogy a szervezet megköveteli a neki kijáró napi alvási adagot, hogy a test és a lélek felfrissülhessen. Arra a kérdésre pedig, hogy lehet-e kevesebb alvással boldogulni a válasz: NEM. Huzamos ideig pedig végképp nem. Azok, akik elhanyagolják az alvást, lelassulnak, izomfeszültségtől szenvednek és koncentrációs képességük csökken. Ha viszont valaki már belelépett az "ördögi körbe" – mint pl. orvosok, katonák, akiknek munkakörük nem engedi meg a rendszeres éjszakai alvást – az egyetlen megoldás a pótlás. Valószínű, hogy a teljes felépüléshez szükség lesz valamennyi időre, de érezhető lesz a pótlás hatása.

Mennyi idő elég?

Hogyan is lehet meghatározni, hogy mennyi az egyéni alvási szükséglet? Erre sajnos nem létezik matematikai képlet. Az a feltételezés, hogy mindenkinek ugyanannyi alvásra van szüksége, téves, legalább annyira, mintha az jelentenénk ki, hogy mindenkinek ugyanaz a táplálékszükséglete. Úgy tűnik, hogy genetikai kódolásunkban rejlik a kulcs ahhoz, hogy megtudhassuk mennyi is az alvási szükségletünk. Ettől függetlenül elvégezhetünk egy önvizsgálatot. Elég őszintén megválaszolni egy pár kérdést a testünkkel kapcsolatban:

1. Mennyi az az alvás ami után könnyed az ébredésünk?
2. Mennyit kell aludni ahhoz hogy napközben ne legyenek holt idők, azaz szunyókálások?
3. Mennyi alvás szükséges ahhoz, hogy koncentrációs képességünkben ne legyen hiba?
4. Mennyit aludjunk, hogy a hangulatunk napközben kifogástalan legyen?

Érdemes ennek az egyenletnek a másik oldalára is odafigyelni. Mennyi az az idő, ami nem elég? Elég az egyéni szükségletnél csak fél órával kevesebb alvás ahhoz, hogy az egész napunk rossz legyen, és egész nap tartó fáradtságérzetet okozzon.

Tippek jó éjszakai alváshoz

Válasszunk jó minőségű ágybetétet, amely nem csak kényelmes, hanem megfelelő alátámasztást is biztosít. Nehéz kisméretű ágybetéten jót aludni, és az a matrac, ami nem támasztja alá a testet, szintén nem teszi lehetővé a pihenést.

Végezzünk testmozgást. A testmozgás oldja a felgyülemlett feszültségeket. De ne tegyük ezt elalvási időnkhöz túl közeli időpontban, mert ez megzavarhatja a test készülődését az aváshoz.

És végül két fekhely tipp, amelyen biztosan jókat fogunk pihenni:

Cardo Energy matrac
Romance 4 motoros ágy

Kattintson, és ismerje meg ezeket az egészséges pihenést nyújtó termékeket!
 

Kapcsolódó cikkek:Vissza az Egészséges Alvás oldalra

 


Tovább a következő cikkre

 

Tisztelt Partnerünk!

A koronavírus járvány okán kialakult közegészségügyi helyzet miatt 2020. március 28-tól további értesítésig a CARDO mintaboltok zárva tartanak.

Egyúttal tájékoztatjuk Önöket, hogy ezen idő alatt a gyártás is szünetel. A mintaboltok telefonon, emailben ügyeleti szinten továbbra is elérhetőek. A gyár és az üzletek újranyitásáról az aktuális közegészségügyi helyzet illetve a hatósági rendelkezések figyelembe vételével döntünk.

További információk itt!